КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Бориспільська міська організація
Меню сайту

Block title
Block content

Форма входу


Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 13:16

Головна » 2015 » Березень » 18 » Формуємо громадянські компетентності
15:42
Формуємо громадянські компетентності

13 березня 2015 року на базі Бориспільського НВК "Гімназія "Перспектива" – загальноосвітня школа І ступеня" відбувся семінар-тренінг «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (DOCCU) для керівників місцевих органів управління освітою в рамках україно-швейцарського проекту.

Зазначимо, що проект DOCCU спрямовано на розбудову громадянського суспільства в Україні задля посилення місцевого самоврядування за допомогою підтримки демократичних освітніх установ; реалізації принципів належного врядування шляхом поширення освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ) серед державних службовців, педагогічних працівників та учнів загальноосвітніх навчальних закладів; створення і впровадження навчального курсу з ОДГ/ОПЛ в освітні програми для підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб органів місцевого самоврядування, педагогічних кадрів на національному та регіональному рівнях; та посилення національної дискусії щодо демократичного громадянства на основі Хартії Ради Європи з ОДГ/ОПЛ.

Проект «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» здійснюється Цюріхським педагогічним університетом, Інститутом міжнародних освітніх проектів (IPE) та Національною академією державного управління при Президентові України на основі Угоди між Урядом України і Урядом Швейцарської Конфедерації про технічне та фінансове співробітництво. Пілотна ініціатива Ради Європи щодо впровадження Хартії освіти з демократичного громадянства та освіти з прав людини спрямована на залучення органів державного управління, директорів та вчителів закладів освіти до розвитку демократичного суспільства.

Розпочала тренінг експерт проекту, директор департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, доктор педагогічних наук, професор Наталія Клокар, яка є автором програми з підготовки тренерів для директорів та вчителів загальноосвітніх навчальних закладів. Експерт наголосила, що розвиток громадянських компетентностей є визначним чинником і передумовою демократичних перетворень в українському суспільстві.

В усьому світі освіта визнається однією з основ демократії і є унікальним потужним знаряддям для виконання завдання щодо демократизації суспільства.

Під час теоретичної частини Бендерець Наталія Миколаївна, проректор з міжнародних зв’язків та ІКТ  інституту, кандидат педагогічних наук, розповіла про етапи та форми впровадження проекту. Полтавцев Олександр Геннадійович, завідувач кафедри управління освітою, кандидат філософських наук, ознайомив із основними поняттями і принципами освіти для демократичного громадянства та прав людини.

Під час тренінгу було розглянуто такі питання:

  • модель політичного циклу: політика як процес вирішення проблем суспільства;
  • громадянська компетентність: ключові поняття;
  • способи формування громадянської компетентності;
  • суть, значення та використання SWOT-аналізу в управлінській діяльності.

Учасники заходу практикували інтерактивні технології навчання, активно дискутували, обговорювали в групах позитиви та ризики демократії. Під час заняття панували доброзичлива, дружелюбна атмосфера та позитивний настрій.

Переглядів: 550 | Додав: adminmbr | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz