КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Бориспільська міська організація
Меню сайту

Block title
Block content

Форма входу


Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Пошук

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 15:23

Головна » 2015 » Лютий » 9 » Нові виклики часу вимагають нових підходів
11:01
Нові виклики часу вимагають нових підходів
Президія ФПУ: нові виклики часу вимагають нових підходівАктуальні питання розвитку соціального діалогу, посилення впливу профспілок на вирішення проблем соціально-економічного захисту людини праці в сучасних умовах обговорили учасники засідання спільного засідання СПО об’єднань профспілок та Президії Федерації профспілок України, що відбулося 5 лютого в Міжнародному центрі культури і мистецтв профспілок.

Голова ФПУ Григорій Осовий повідомив учасників про те, що керівники парламентських фракцій «Блок Петра Порошенка» та Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» підтримали ініціативу ФПУ і підписали Меморандум про співпрацю з профспілками

Робота проводиться на виконання постанови Президії ФПУ «Про взаємодію ФПУ з новообраним складом Верховної Ради України та позицію ФПУ щодо участі у виборах до органів місцевої влади». Цією постановою було визначено взаємодію і співпрацю профспілок з депутатськими фракціями – учасниками Коаліційної угоди – одним із напрямів роботи ФПУ, затверджено текст Меморандуму і доручено Голові ФПУ провести відповідні консультації.

На порядок денний було винесено кілька основних питань. Так, першим із запропонованих до розгляду стало обговорення виконання вимог профспілок, Резолюції акції протесту 23 грудня 2014 року та подальші дії щодо захисту прав членів профспілок. Із доповіддю виступив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, який зазначив, що кроком назустріч вимогам профспілок можна вважати лише проведену 19 січня ц.р. робочу зустріч з Міністром соціальної політики України Павлом Розенком. В результаті чого було досягнуто домовленості стосовно початку підготовчої роботи з укладення Генеральної угоди на новий строк.

Також Урядом 21 січня ц.р. схвалено склад робочої групи повноважних представників від центральних органів виконавчої влади для ведення колективних переговорів на національному рівні.

Члени Президії відзначили, що завдяки активним діям профспілок усіх рівнів, у т.ч. Всеукраїнській акції протесту профспілок, численним зверненням до парламентських комітетів, депутатських фракцій, широкомасштабній інформаційно-роз’яснювальній роботі, оперативному реагуванню на кожну урядову ініціативу, вдалося не тільки не допустити прийняття низки норм, якими передбачався значний наступ на права громадян, а й дещо пом’якшити окремі запропоновані Урядом антисоціальні міри.

Проте, – наголошувалося у доповіді та виступах, – найбільш принципові питання так і залишилися проігнорованими владою, а саме: «заморожено» розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на рівні грудня 2013 року (інфляція за 2014 рік склала 25%), позбавлено працівників та їх дітей права на санаторно-курортне лікування за рахунок страхових внесків, збільшено податки для населення з низькими і середніми доходами.

Залишилися невирішеними питання повернення боргів із заробітної плати, підвищення рівня оплати праці, особливо для працівників бюджетної сфери, зростання безробіття тощо. Крім цього, існує загроза скасування для молоді пільг та стипендій, підвищення пенсійного віку, безоплатності надання медичних та освітніх послуг.

Після обговорення цього питання Президія ФПУ ухвалила відповідну постанову, у якій стан виконання Кабінетом Міністрів України Вимог учасників Всеукраїнської акції протесту профспілок від 23 грудня 2014 року визнано незадовільним». У зв'язку із цим вирішено проінформувати Президента України, Голову Верховної Ради України про ігнорування конструктивного соціального діалогу та незадовільне реагування Уряду на Вимоги і звернення профспілок.

Президія ФПУ схвалила законодавчі пропозиції ФПУ щодо відновлення соціально-економічних прав працівників і їх буде надіслано до Уряду, депутатським фракціям, профільним комітетам Парламенту та іншим суб’єктам законодавчої ініціативи для врахування при підготовці змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та інших законодавчих актів.

Члени зібрання запропонували іншим репрезентативним національним профоб’єднанням підтримати законодавчі пропозиції ФПУ. Вирішено звернутися до об’єднань організацій роботодавців, що діють на національному, галузевому та територіальному рівнях, з пропозиціями визначити спільні дії для врегулювання соціально-економічної ситуації в країні.

Також було розглянуто питання «Про позицію ФПУ щодо реалізації права працівників на страйк та дії профспілок на його відстоювання».

Після обговорення цього питання прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України, СПО сторони роботодавців на національному рівні, інших організацій роботодавців для отримання офіційної позиції стосовно визнання права на страйк Конвенцією МОП №87.

Членським організаціям ФПУ рекомендовано провести заходи до Всесвітнього дня дій на захист права на страйк.

Президією ФПУ також були розглянуто та взято до відома Інформацію про надходження благодійних внесків на відродження Будинку спілок; про взаємодію з народними депутатами і парламентськими фракціями; про ситуацію з профспілковими організаціями у Донецькій та Луганській областях; про делегування представника ФПУ до складу Платформи громадянського суспільства та інші актуальні питання суспільного та профспілкового життя.
 
За матеріалами ФПУ
 
Переглядів: 439 | Додав: adminmbr | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz