КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Бориспільська міська організація
Меню сайту

Block title
Block content

Форма входу


Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 10:50

Головна » 2013 » Вересень » 9 » Умови отримання путівок за рахунок коштів Фонду соціального страхування
16:11
Умови отримання путівок за рахунок коштів Фонду соціального страхування


Порядок і умови отримання путівок за рахунок коштів Фонду соціального страхування регламентуються Порядком отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою Фонду від 25.02.2009 р. №12 (Порядок № 12).

Згідно з пунктом 4.9 названого Порядку членами сім'ї застрахованої особи є: 

• чоловік, дружина, які працюють на цьому ж чи іншому підприємстві, перебувають у шлюбі та є застрахованими особами;

•  діти віком від 4 до 18 років;

• студент, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання.

Путівка видається за основним місцем роботи на підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку тимчасовою втратою працездатності (далі – комісія із соціального страхування), на підставі особистої заяви та довідки для одержання путівки (форма № 070/о).

На путівці зазначаються профіль лікування та перелік послуг, що входять до вартості путівки, умови проживання та проставляється відповідна відмітка «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності».

Путівка до санаторію видається в період відпустки, а до санаторію-профілакторію – в період відпустки, без відриву від виробництва, за умови часткового фінансування санаторію-профілакторію за рахунок коштів Фонду соцстраху.

Водночас вид відпустки, під час якої надається путівка, не конкретизовано. Отже, путівка надається на період будь-якої відпустки (у т.ч. відпустки без збереження заробітної плати), обумовленої в колективному договорі, угоді та трудовому договорі між працівником і власником або вповноваженим ним органом, якщо це не суперечить Закону «Про відпустки».

Особам, які навчаються у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, та учням професійно-технічного навчального закладу, згідно з рішенням комісії із соціального страхування путівки до санаторію-профілакторію видаються в період навчання або канікул за умови часткового   фінансування санаторію-профілакторію за рахунок коштів Фонду.

Застрахованій особі протягом календарного року може бути виділена лише одна путівка для санаторно-курортного лікування з урахуванням путівки, отриманої до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, за винятком отриманої путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини (п. 4.4 Порядку № 12).

Путівка видається застрахованій особі або члену її сім’ї після її заповнення уповноваженою особою, яка має поставити свій підпис і скріпити його печаткою.

Передавати путівку, що видана за рахунок коштів Фонду, іншим особам заборонено.

Після повернення із санаторно-курортного закладу застрахована особа повинна повернути заповнений зворотний талон путівки або довідку про факт перебування в санаторно-курортному закладі, із зазначенням свого прізвища, імені, по батькові та члена сім’ї, строку перебування, завірені підписом керівника та скріплені печаткою цього закладу. Після отримання такого талона (довідки) бухгалтерія установи, організації в журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів робить відповідну відмітку.

Відповідно до п. 4.11 Порядку № 12, дозволено поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування застрахованої особи та члена її сім'ї, що працює (дружини або чоловіка, які перебувають у шлюбі), у тому числі на іншому підприємстві (застрахованої особи), або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, а також для двох застрахованих осіб, що працюють на одному підприємстві, за умови попереднього отримання письмового погодження адміністрації санаторно-курортного закладу і терміну лікування кожної особи не менше 12 діб.

Рішення про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування приймається комісією із  соціального  страхування.

Путівка члену сім’ї, який працює на іншому підприємстві (навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання), видається за умови надання довідки з місця його основної роботи (навчання) про те, що він не користувався цією соціальною послугою протягом календарного року.

Не підлягає поділу:

– путівка для лікування дитини чи двох дітей у супроводі дорослого, відповідно, на двох дорослих або двох дорослих і дитини;

– путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

У разі виділення працівнику соцстрахівської путівки комісія із соцстрахування в протоколі вказує відсоток часткової оплати.

Комісією (уповноваженим) із соціального страхування приймається рішення про виділення путівки:
– застрахованій особі в двомісний номер з частковою  оплатою  в розмірі 20 відсотків її вартості, а в одномісний номер – з частковою оплатою в розмірі 50 відсотків її вартості;
– особам, які навчаються у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, та учням професійно-технічного навчального закладу  до санаторію-профілакторію з частковою оплатою в розмірі 10 відсотків її вартості;
– студентам-сиротам або позбавленим батьківського піклування та учням-сиротам або позбавленим батьківського піклування – безкоштовно за умови часткового фінансування санаторію-профілакторію за рахунок коштів Фонду;
– одному із застрахованих батьків (матері або батькові) або застрахованій особі – законному представнику для лікування дитини та дорослого за наявності медичних показань на санаторно-курортне лікування з частковою оплатою в розмірі 10 відсотків її вартості, а для лікування двох дітей та дорослого – безкоштовно на підставі заяви застрахованої особи та медичних довідок для дорослого та дитини;
– одному із застрахованих батьків (матері або батькові) або застрахованій особі – законному представнику для самостійного лікування дитини, яка є членом сім'ї застрахованої особи, у санаторно-курортному закладі для дітей за наявності у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування з частковою оплатою в розмірі 10 відсотків вартості путівки на підставі заяви застрахованої особи та медичної  довідки для дитини.

Часткова оплата вартості путівки до санаторію вноситься в касу страхувальника за основним місцем роботи застрахованої особи, а за відсутності каси – через установу банку на транзитний рахунок органу Фонду соцстраху за місцем обліку страхувальника. Часткова оплата вартості путівки до санаторію-профілакторію вноситися до каси підприємства, на утриманні якого перебуває цей санаторій-профілакторій.

На підставі квитанції до прибуткового касового ордера чи квитанції про часткову оплату вартості путівки застрахованій особі – працівнику видається путівка.

Роботодавець у разі порушення порядку надання та використання путівки за рахунок коштів Фонду соцстраху відшкодовує у повному обсязі вартість неправомірно використаних соціальних послуг і сплачує штраф у розмірі 50% такої суми (ст. 30 Закону № 2240).

Окрім того, у цьому випадку йому загрожує й адмінштраф відповідно до ст. 1655 Кодексу України про адміністративні правопорушення в розмірі від 8 до 15 НМДГ.

Сума витрат Фонду соцстраху за путівки, що видані з порушенням Порядку № 12, у т.ч. не використані, не приймається до заліку та відшкодовується за рахунок страхувальника (пп. 6.2 Порядку № 12).

Контроль за розподілом, обліком, зберіганням, видачею, використанням путівок, здійсненням часткової оплати за путівки та звітністю по путівках здійснюють Правління Фонду та його відділення, Виконавча дирекція Фонду, виконавчі дирекції відділень Фонду, районні, міжрайонні, міські виконавчі дирекції відділень Фонду, комісії (уповноважені) із соціального страхування під час перевірок використання коштів соціального страхування.

 

Переглядів: 719 | Додав: adminmbr | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz