КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Бориспільська міська організація
Меню сайту

Block title
Block content

Форма входу


Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 17:19

Головна » 2013 » Січень » 16 » Звіт міської профспілки про роботу у 2012 році
17:28
Звіт міської профспілки про роботу у 2012 році

Профспілка освітян – дієва сила

 Бориспільська міська організація Профспілки працівників освіти  і науки України нараховує 27 первинних профспілкових організацій, кількість членів профспілки у яких складає 1140 осіб. За звітний період з 6 лютого 2012 року до 11 січня 2013 року було проведено 6 засідань ради міської організації, де розглядались питання: участь членів профспілки навчальних закладів міста у святкуванні 80-річчя утворення Київської області; про затвердження кошторису міської організації профспілки на 2012 рік; про оздоровлення дітей працівників освіти; про виконання Галузевої угоди між управлінням освіти і науки Бориспільської міської ради та міською організацією Профспілки; про підготовку та проведення колдоговірної кампанії у навчальних закладах міста; про участь у обласних конкурсах та 17 засідань президії, на яких розглядали заяви членів профспілки працівників освіти на профспілкові виплати; про участь членів профспілки у серпневій конференції; про підготовку та проведення семінару керівників та профактиву міста в м. Яремча; про нагородження активних членів міської профспілки; про святкування Дня 8 Березня, Дня працівників освіти, новорічні свята.  У своїй роботі керуємося такими документами: Конституція України (ст.24, 36, 39, 43,44, 48, 55, 57, 59), Закони України: «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»;«Про колективні договори і  угоди»; «Про освіту»;«Про оплату праці»; «Про охорону праці»; «Про відпустки»; «Основи законодавства України про охорону здоров’я»; «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» та інші; Статут профспілки працівників освіти  і науки.

         Головне завдання міської Профспілки – захист трудових, соціально-економічних прав і законних інтересів освітян. Найбільше хвилює сьогодні загальновідома тенденція скорочення чисельності профспілкових організацій навчальних закладів міста адже тільки численна, структурно і фінансово міцна організація може реально виконувати свої функції щодо захисту прав і інтересів своїх членів. Щоб призупинити цей процес міська організація Профспілки тісно взаємодіє з місцевою виконавчою владою, яка допомагає у фінансуванні ремонтів навчальних закладів (14млн. грн.), виплаті оздоровчих непедагогічним працівникам, виплаті статті 57 Закону України «Про освіту». Через колективні договори впливає на зростання заробітної плати і встановлення пільг, надає безкоштовні юридичні консультації, допомагає в питанні організації відпочинку і лікування, направляє вітальні листівки до святкових дат, адресованих колективам навчальних закладів. Члени міської профспілкової організації відвідують засідання громадської ради, на яких вирішуються питання соціально-економічного розвитку міста, приймають участь  в організації та проведенні обласних семінарів. У 2012 році було проведено два обласні семінари: «Інноваційна діяльність освітніх закладів Борисполя: стан та перспектива», який проходив разом з представниками Оболонського району м. Києва та «Сучасні тенденції розвитку інформаційно-бібліотечного простору», що відбувався на базі однієї з кращих бібліотек міста, бібліотеки «Школи лінгвістики» за участю члена профспілки Дубровської Т.В.

Голови профспілкових комітетів всіх навчальних закладів міста виконують обов’язки на громадських засадах. Профспілкові лідери – досвідчені, чуйні люди, компетентні у правових питаннях, ініціативні та принципові. Саме від них залежить успіх профспілкової роботи. Голови профспілкових комітетів контролюють та погоджують з адміністрацією закладів розпорядок та режим роботи установи, тарифікаційні списки та графіки відпусток, виконання чинного законодавства з охорони праці та дотримання правил техніки безпеки. Особливо хочу відмітити активну роботу голів профспілкових комітетів Бориспільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 3 -  Оляніної О.М., № 6 – Погребної Л.В., №7 – Лоборчук Н.П., Бориспільської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. «Школа лінгвістики» - Ярової О.М.,  дошкільних навчальних закладів «Веселка» - Моляр С.І., «Росинка» - Глитень Є.М. За підтримку профспілкових комітетів навчальних закладів хочу подякувати директорам: Бориспільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 3 -  Панкавічене І.А., Бориспільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 6 – Мазурі В.І., Бориспільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 7 – Михайлюк Г.П., Бориспільської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. «Школа лінгвістики» - Мазур С.Г., завідувачам дошкільних навчальних закладів: «Веселка» - Панченко Л.Є., «Росинка» - Савченко Л.М., «Журавонька» – Пінчук Т.Б., «Колосочок» - Стрільник Н.О., «Сонечко» - Косинській Л.В.

Для голів первинних організацій  були організовані навчання  з  питань ведення  трудових книжок працівників, профспілкової документації, дотримання вимог законодавства про відпустки, повноважень профкому в питанні громадського контролю за дотриманням  законодавства про працю, соціального партнерства та   організації колективно-договірної роботи: надавались методичні рекомендації по укладанню колективного договору дошкільного навчального закладу, правові консультації юристами управління освіти  і науки Кузьменко С.В. та Київської обласної організації працівників освіти і науки України Білоусом В.Д.

У 2012 році діяльність міської Профспілки була  спрямована на виконання Галузевої Угоди між управлінням освіти і науки Бориспільської міської ради та міською організацією Профспілки, яка є нормативним актом соціального партнерства. У всіх навчальних закладах освіти міста укладені колективні договори відповідно до чинного законодавства, що є дієвим засобом захисту соціально-економічних інтересів працюючих. Протягом листопада - грудня 2012 року відбувались звіти про виконання колективних договорів та про роботу профкомів первинних профспілкових організацій. Особливо хочу відмітити звіти голів ПК Бориспільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 6 Погребної Л.В., Бориспільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 7 Лоборчук Н.П. Бориспільської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. «Школа лінгвістики» Ярової О.М. та  дошкільного навчального закладу «Росинка» Глитень Є.М., які проходили у діловій, дружній, конструктивній обстановці та у цікавій, інноваційній формі.

Хочу запропонувати переглянути презентацію звіту Ярової О.М. і сподіваюсь, що голови ПК поділяться своїм досвідом з іншими.

На питання, що виникали під час звітів, а саме: про виконання 57 статті  Закону України «Про освіту», оплату проїзду до м. Києва і назад під час відряджень, про профспілкові виплати та інші, члени профспілки отримали вичерпні відповіді.

Первинна профспілкова організація дошкільного навчального закладу «Веселка» приймає участь в  обласному конкурсі на кращу первинну профспілкову організацію 2012 року.

    Всі профкоми забезпечені документами з питань нормування і оплати праці, трудового законодавства, охорони праці. Це дає можливість забезпечити реалізацію повноважень, наданих профспілковим комітетам, у питанні погодження з  профспілковими комітетами розподілу навчального  навантаження вчителів, тарифікаційних списків, розкладу уроків, графіків роботи, графіків щорічних основних та додаткових відпусток працівників,  термінів виплати заробітної плати, відряджень, дотримання вимог охорони праці та інших питань. За сприяння депутатів міської ради, керівників навчальних закладів та профспілкових комітетів вирішено ряд питань, що стосуються гарантій трудових відносин, оплати праці, встановлення додаткових пільг та гарантій. Виплату заробітної плати забезпечено в строки, передбачені статтею 115 Кодексу Законів про працю України, два рази на місяць. Заробітну плату  та оздоровчі педагогічним працівникам у 2012 році виплачено своєчасно однією сумою.

У 2012 році  педагогічні працівники отримали  щорічну грошову винагороду за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі 10% на суму -109600 грн. Виплачено також 100% матеріальну допомогу на оздоровлення педагогічним працівникам всіх  закладів освіти (1 млн. 094тис.100грн.), а також 50% посадового окладу непедагогічним працівникам у сумі – 221600 грн. Але на 2013 рік  питання виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов’язків і матеріальної допомоги на оздоровлення непедагогічним працівникам закладів освіти, що фінансуються з міського бюджету, не вирішено.

В усіх навчальних закладах міста здійснюються доплати за шкідливі умови праці , а також надаються додаткові відпустки за роботу в шкідливих умовах праці, за особливий характер праці та ненормований робочий день до 7 календарних днів, що визначено колективними договорами навчальних закладів. Частково здійснювались також доплати  керівникам та вчителям за окремі досягнення, складність та напруженість у роботі (31% - керівникам навчальних закладів,11% посадового окладу – заступникам, 20% - вчителям, які мають переможців обласних олімпіад та конкурсу-захисту МАН).

Відповідальною ділянкою роботи президії ради профспілки та профспілкових комітетів була участь в роботі комісій із загальнообов’язкового державного  соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
У поточному році всі подані листи із тимчасової втрати працездатності були розглянуті комісіями і своєчасно  прийняті рішення про їх оплату.   На  оплату лікарняних листів в цьому році використано  692100 грн. коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (6153дні непрацездатності). 

Одним з пріоритетних завдань Профспілки є оздоровлення працівників освіти та їхніх дітей. Членам профспілки   надано 41 санаторно-курортну путівку на  лікування (вартість путівок склала 215000 грн.) з пільговою оплатою 30% та 20%. Група дітей працівників освіти міста в кількості 15 чоловік оздоровилась у ДЗОВ «Орльонок» м. Феодосія, смт. Приморський, 5 дітей – санаторій «Чайка», Богуславського р-ну, 1 дитина – ДОЗ «Славутич», Переяслав-Хмельницького р-ну. Для надання матеріальної допомоги проведено профспілкові виплати  членам профспілки на суму 114394 грн. за рахунок коштів міського профспілкового бюджету та 10000 грн. за рахунок коштів бюджету Київської обласної організації Профспілки працівників освіти  і науки України.

Посиленню мотивації профспілкового членства, залученню до діяльності первинних профспілкових організацій кожного члена профспілки сприяли також  різноманітні культурно-масові га спортивно-оздоровчі заходи.

Збірна команда освітян міста взяла участь у змаганнях за програмою VІ обласної спартакіади працівників освіти Київщини 2012 року , присвячених «Року спорту та здорового способу життя».

         За ініціативою міського комітету профспілки працівників освіти і науки започатковані такі заходи як:

1.     Вечір відпочинку, присвячений святу 8 Березня.

2.     Поїздка профактиву до с. Буки.

3.     Виїзний семінар-навчання профактиву до м. Яремче з метою обміну досвідом.

4.     Вечір-зустріч для педагогічних працівників-пенсіонерів, присвячений до Дня працівників освіти.

5.     Поїздка в дендропарк «Софіївка» м. Умань.

6.     Підготовка і проведення новорічного корпоративну.

Особливу подяку хочу висловити завідувачу міського методичного кабінету Мозговій Л.А. та заступнику директора Бориспільського Будинку дитячої та юнацької творчості Тименко Н.І. за допомогу у підготовці та проведенні вечорів відпочинку для членів міської профспілки. У 2012 році міська та первинні організації профспілки працівників освіти використовували різні форми проведення культурно-масової роботи: вітали ювілярів, організовували  у закладах освіти вечори відпочинку з нагоди Новорічних свят,  8-го  Березня, святкування Дня працівника освіти, ювілеїв навчальних закладів, відвідували театральні вистави, так профспілковий комітет «Школи лінгвістики» на чолі з Яровою О.М. організував дві поїздки в театр ім. І. Франка м. Києва, ЗОШ № 6 – три поїздки,  Звичайно поїздок на театральні вистави та концерти організовано замало.  

Інформаційна робота – один з ключових напрямків в організаційній діяльності профспілки, що сприяє посиленню мотивації свідомого перебування наших працівників у профспілковій організації. Адже  часто саме відсутність інформації про роботу профспілки різних рівнів приводить до пасивності, втрати інтересу до спілки у багатьох працівників, нерозуміння її ролі,  значення та можливостей для індивідуального та  колективного захисту трудових прав та соціальних інтересів кожного освітянина.

Для інформаційного забезпечення членів профспілки президією використовуються можливості  комп’ютерної техніки, інтернету, Web-cайтів міської та обласної організацій  профспілки, ЦК галузевої  профспілки та ФПУ, де розміщені тисячі законодавчих актів, тлумачень нормативних документів, консультацій, роз’яснень, повідомлень, що дає сьогодні можливість забезпечувати необхідними довідково-інформаційними, методичними матеріалами  та законодавчою базою не лише профспілкові комітети, а й керівників закладів освіти, кожного члена профспілки. Але робота з Web- сайтом  міської організації та  первинних профспілкових організацій  відбувається несистематично,  не в усіх навчальних закладах меню сайтів  мають  профспілкову сторінку.

На 2013 рік міською профспілковою організацією передплачено газети «Профспілкові вісті» та «Пенсійний кур’єр», що дає змогу профактиву та  членам профспілки також  отримувати  інформацію про діяльність  галузевої Профспілки та проблеми профспілкового руху в Україні. Але сподіваюсь, що профспілкову пресу підпишуть і у первинних організаціях навчальних закладів.

У 2012 році президія ради профспілки пройшла перереєстрацію в державних органах управління,  привела у відповідність до статутних вимог організаційно-статутну документацію. Проте, слід продовжувати роботу з вдосконалення системи методичної допомоги головам профспілкових комітетів з питань статутної і правової діяльності профспілки. Перед президією  залишається завдання щодо вдосконалення роботи з охорони праці та навчання профспілкового активу з питань здійснення ними повноважень відповідно Закону України "Про охорону праці ”. Потребує вдосконалення і система роботи із створення умов для здорового способу життя, задоволення духовних запитів освітян та запровадження різноманітних нових форм культурно-масової і спортивної роботи серед працівників навчальних закладів міста.

Організаційне зміцнення первинних організацій, інформаційна робота, навчання профактиву, посилення мотивації профспілкового членства, забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства, охорони праці, безоплатна правова допомога, надання консультацій членам профспілки - визначені головними у діяльності президії міської організації профспілки, профкомів первинних організацій району на 2013 рік, що дасть можливість повною мірою домагатися реалізації основних повноважень та завдань профспілок – представництва та захисту трудових прав та соціальних інтересів кожного члена нашої профспілки, підвищення рівня оплати праці, повного виконання ст. 57 Закону України «Про освіту».

Переглядів: 3975 | Додав: adminmbr | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz